Ieder jaar lijkt in de bouw altijd weer hetzelfde te eindigen: zaken moeten afgerond worden waar die op ieder ander moment in het jaar nog wat voorruit geschoven zouden worden, omdat wij er nog niet helemaal klaar voor zijn, onze klant er nog niet helemaal klaar voor is of dat er in gezamenlijk overleg besloten wordt dat iets meer voorbereidingstijd verstandig is.

21 mar 2019

Patrick IJnsen - directeur Hektec

Belangrijke afspraken voor verre doelen en strategie worden over de jaarwisseling heen getild en alles moet wijken voor het opstarten of opleveren van projecten, rapporten, offertes en contracten.

Iedereen die je spreekt heeft het erover en geeft af op degene die zijn agenda beheerst tot morgen 21 december want dan stopt het allemaal voor twee weken. In veel gevallen zullen de rapporten, offertes en contracten ook pas op of zelfs na 7 januari bekeken gaan worden en zal er niet eerder dan die datum doorgebouwd worden.

Als onderaannemer of ketenpartner achter in de keten vinden we daar veel van. Samen met onze concullega’s en toeleveranciers praten we erover en bedenken verklaringen als het nog kunnen aanspreken van subsidies of het opmaken van budgetten, legen van potjes, noem maar op.

Ik zelf denk dat het wat anders is, iets veel basalers… Als ketenpartner (zo dekt het meteen de lading voor adviseurs, waarvan ik weet dat die deze weken op dezelfde wijze ervaren) zijn wij specialist en leveren in veel gevallen iets waarvan de kennis van onze klanten (zeer) beperkt is, maar wat zij keihard nodig hebben. Het lijkt mij dat het fijn is om voor de feestdagen gezien te hebben dat iets lukt, te weten dat je er na twee weken op verder kunt bouwen of dat de documenten dan voor je klaar liggen. Men weet zelf dat men zich na twee weken rust toch weer eventjes in de materie moet verdiepen alvorens men verder kan en het zou zonde zijn als wij deze tijd ook verliezen; dus liever nu leveren!

Voor de specialist zelf ligt dit natuurlijk anders, nog een offerte maken, nog een rapport schrijven en in ons geval nog een funderingspaal installeren. Business as usual, dus waarom al die kerst-stress? We kunnen in januari gewoon weer verder waar we gebleven zijn en hoeven niet in te lezen of warm te lopen. Waarschijnlijk komt er op die eerste dag weer meer uit onze handen dan op de laatste.

Ik betrap ons er echter op dat er soms een enkel uitdagend project is waarvan ook wij het liefst voor de feestdagen willen hebben ervaren dat alles gaat lopen zoals we van tevoren bedacht hebben en dat we dus echt niet uit willen stellen… Ik hoop dat dat nog lukt en dat we daardoor dezelfde “peace of mind” ervaren als onze klanten nastreven.

Bel of mail direct voor een offerte

0299 313056 aanvragen