De HEKpaal is een in de grond gevormde en 100% grondverdringende schroefpaal met verloren punt.

Dit beproefde paalsysteem is trillingsvrij en geluidsarm waardoor het uitermate geschikt is als funderingspaal daar waar trillingen en geluidshinder niet acceptabel zijn. De gladde casing van de HEKpaal zorgt ervoor dat bij het installeren de grondlagen niet vermengen of naar het maaiveld worden getransporteerd. Hierdoor kan de HEKpaal ook op locaties met bodemverontreiniging worden toegepast.

Het HEKpaal-systeem bestaat uit een stalen hulpbuis (de casing), die is voorzien van een losse schroefpunt.

Een boormotor brengt deze schroevend op diepte, waarna de wapening en de betonspecie worden aangebracht. Ten slotte wordt de hulpbuis oscillerend uitgetrokken, waarbij de schroefpunt in de grond achterblijft.

Het paalsysteem is volledig trillingsvrij en geluidsarm. Daarnaast zijn schoorstanden tot tenminste 3:1 mogelijk. Vrijwel altijd wordt de paal over de volledige lengte gewapend. Afhankelijk van het werkniveau kan de wapening verdiept worden afgehangen.

Door registratie van het draaimoment, axiale drukkracht en boortijd, komt informatie beschikbaar over de bodemgesteldheid. Op basis van die gegevens, bepalen we het minimale paalpuntniveau. In de regel maken we gebruik van beton met de kwaliteiten C20/25 en C28/35. De betonsamenstelling is speciaal ontwikkeld voor in de grond gevormde palen.

Om de kwaliteit van iedere HEKpaal te controleren, wordt deze na installatie altijd akoestisch doorgemeten. Wekelijks installeert Gebr. van ’t Hek kilometers HEKpaal door heel Nederland!

Toepasbaarheid en alternatieven

Om zandlagen met een hoge conusweerstand te penetreren, kan groutsmering worden toegepast.

Dit verlaagt de wrijving tijdens het schroeven en de groutfilm vormt in de draagkrachtige zandlaag een mixed-in-place mortelomhulling. Als gevolg van deze toename in diameter neemt het trek- en draagvermogen van de paal toe.

De HEKpaal is toepasbaar in diverse bodemsoorten. Voor gebruik in zeer slappe bodemlagen bestaat de mogelijkheid om de HEKpaal uit te voeren als combinatiepaal (met een prefab betonkern) of als HEKbuispaal.

De HEKbuispaal wordt uitgevoerd met een permanente stalen casing. Door de buis in segmenten aan te brengen is deze paal ook bij beperkte werkhoogte te vervaardigen.

Ø schacht / punt

Uitvoerbaar met groutinjectie

Uitvoerbaar als combipaal

Ø324/395

Nee

Nee

Ø380/450

Ja

Ja (maximale kern vk.22x22)

Ø410/500

Ja

Ja (maximale kern Octicon 315)

Ø460/560

Ja

Ja (maximale kern Octicon 365)

Ø540/680

Ja

Ja (maximale kern Octicon 430)

Onze techniek inschakelen?

0299 313056 aanvragen